luni, 19 iulie 2010

Sinuciderea in Biserica Crestin Ortodoxa

In cazul Madalinei Manole, Biserica a refuzat slujba specifica inmormantarilor ...care ar asista Sufletul in vamile pe care le are de trecut in urmatoarele 40 de zile.

Ce e acceptabil si ce nu in atitudinea Bisericii ?

Pai sa redepanam putin firul:
- Biserica a explicat ca invocarea nebuniei nu era credibila in vechime deoarece mult prea multe familii o invocau in trecut fara a exista temei sau probe in acest sens;
- in cazul Madalinei, au venit cu explicatia ca in lipsa unui diagnostic medical nu se poate accepta explicatia familiei.


Dintr-o perspectiva diferita...atitudinea Bisericii devine acceptabila dar in baza altor ratiuni, si anume:
- atat timp cat Spiritul este in Om acesta nu se sinucide;
- cand Spiritul pleaca din Om, sau omul innebuneste si se sinucide, atunci are loc punerea in practica in plan fizic a ceea ce in plan Spiritual s-a intamplat demult.

Din acest punct de vedere atitudinea Bisericii ar avea oarecare temei deoarece nu mai ai ce sa asisti la trecerea de dincolo. O astfel de slujba ar fi fara de obiect concret, ci doar de ochii lumii.

Am impresia ca Biserica ...stiind acest lucru nu il spune deoarece ea vrea sa foloseasca aceasta ultima reduta ca un comandament constrangator impotriva sinuciderii.

Problema e ca ...intr-o cultura ca a noastra ...cu un crestinism ritualist ...dar neinternalizat ca valori, comandamentul interdictiei sinuciderii, acest mare pacat, nu functioneaza.

Pana la urma Biserica ar trebui sa se intrebe daca nu cumva functia constrangatoare a pacatului numit Sinucidere ramane fara forta in cazul unui bolnav psihic.

Ce-i de facut ?

Ceea ce ne ramane de facut nu e slujba religioasa facuta Sinucigasului, nebun sau nu, ci prevenirea nebuniei.

E momentul poate ca si in BOR sa se accepte teoriile si princiipiile terapiilor psihanalitice moderne, si multe altele....

Un comentariu:

  1. Mersi frumos de vizita....
    Imbratisez sufletele care imbratiseaza aceeasi constiinta!

    In touch we shall be,
    Maya

    RăspundețiȘtergere